Какво е общото между кисело мляко “Бор Чвор”, фалшивата криптовалута OneCoin и бисквитките “Tuc”?

Какво е общото между кисело мляко “Бор Чвор”, фалшивата криптовалута OneCoin и бисквитките “Tuc”?

Плащали са сметките на десетки певци и певици.

Kонцертите на “Планета Пайнер” нямаше да същите без гигантските плакати на газирани напитки “Дерби” и кисело мляко “Бор Чвор”, висящи директно над сцената.

Планета Пайнер - Концерт

Летният хит на 2017 “За приятели на маса”, по-известен като “Шушана”, е с продуктово позициониране на фалшивата криптовалута OneCoin. В началото на 2018г. полицията разби компанията зад OneCoin [1], доказвайки че всъщност не е била нищо повече от финансова пирамида… И през 90те години, и сега фараоните се оказват щедри меценати, спонсориращи песните за маса.

Шушана и блокчейна

С реклама на продукти се плащат сметките на безброй изпълнители – естествено не само в България. 1.8% от всички думи в текстовете на топ 30 песни за 2010 на списание Billboard могат да се считат за форма на реклама [2]. Резултатите често са по-скоро абсурдни, отколкото артистични. Кенчета кока-кола Light намират място в прическата на Лейди Гага в песента Telephone, а пък смартфон Nokia е спътник на Katy Perry в песента й “Roar”, след като самолетът й катастрофира и тя се превръща в господар на джунглата.

Лейди Гага

Katy Perry

Поп-звездите Гери-Никол и Тита превръщат не само песните си, но и инстаграм-профилите си в перфектното място за реклама на цигари. Небрежните им снимки на маса са почти винаги в компанията на кутия цигари, поставена видимо и в точно определена позиция. Рекламата и продажбата на цигари във и около училища е забранена със закон. Предвид че учениците се доверяват повече на любимите си изпълнители отколкото на учителите си и че прекарват повече време онлайн отколкото в училище, може би е време да забраним и онлайн рекламата на цигари.

[1] Прокуратура на Република България, “Специализираната прокуратура участва в неутрализиране на международна група за пране на пари чрез виртуалната валута уанкойн”, https://www.prb.bg/bg/news/aktualno/specializiranata-prokuratura-uchastva-v-neutrali-2/, видяно на 23.01.2018
[2] Gloor, Storm. “Songs As Branding Platforms? A Historical Analysis of People, Places, and Products in Pop Music Lyrics.” Journal of the Music and Entertainment Industry Educators Association 14, no. 1 (2014): 39-60. https://doi.org/10.25101/14.2

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.