Намаляване на реалната емиграция

Полети в Европа: 2013-2020EasyJet и AirBerlin спират да пътуват по дестинацията София – Берлин, Bulgaria Air ще има обаче полети до България всеки ден. В зависимост от промяната в цените ще преценим, дали някой е лобирал на правилните места (в момента без проблем могат да се намерят двупосочни билети от Берлин до София за 160-200лв.). При всички положения има сериозно покачване на броя на полетите в рамките на цяла Европа (според прогнози на Статфор за България ръстът между 2013-2020 ще е над 6% p.a.). Ако разстоянието между две точки не се мереше в километри, а в пари и време за пътуването, то напр. София щеше да е по-близо до Берлин отколкото Мюнхен до немската столица. Подобно скъсяване на разстоянията води до сериозно

намаляване на реалната емиграция,

поради запазването на връзките със социалните мрежи у дома, по-честите срещи, възможността да се работи от разстояние. Като „реална емиграция“ да се разбира разширено понятие за емиграция, което не обхваща само физическото присъствие в една страна, но и независимите от разстоянието 1) количество на социалните контакти към дадена територия или културна общност, 2) професионалната и социална активност , 3) културна обвързаност. Благодарение на социалните мрежи като фейсбук, скайп или дори snapchat реалната емиграция по всяка вероятност е намаляла сериозно в последните 5 години.

EU Number

В допълнение, роуминг-таксите в рамките на ЕС изчезват до година-две. И в момента вече има изключително конкурентни тарифи и пакети за разговори (и по-скоро интернет) в целия европейски съюз, та ползването на два номера се обезсмисля. За следващото си пътуване до София със сигурност ще ползвам „немския“ номер.

Българските фирми, особено стартъпите, разполагат с чудесни продукти с международен потенциал. Имат нужда обаче от времигранти, познаващи и митичното „отвъд“. Трябват нови пазари и най-добър достъп към тях вероятно има точно родната диаспора. Българското лоби в Силициевата долина в САЩ е познато на стартъп-екосистемата в София. Такива лобита със сигурност са нужни и в Европа, та е отговорност на българските сдружения в чужбина – студентски, професионални и неформални – и, може би, на родните институции да развиват подходящите способности и връзки.

Автор: Александър Найденов

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.